Hoe voelt het?

Study-iconJe papa en mama gaan scheiden. Daar kun je heel verdrietig van worden. Misschien ben je boos op ze. Omdat je niet snapt waarom ze gaan scheiden. Of misschien ben je ook wel een beetje opgelucht. Bijvoorbeeld als je papa en mama eerst heel vaak ruzie maakten.

Je kunt dus heel veel verschillende dingen voelen. Dat is ook heel gewoon. Het is alleen niet fijn als je je heel erg alleen voelt. Praat er met je papa en mama over als je je erg verdrietig voelt. Of praat erover met je oma of met een tante. Of met iemand anders die je goed kent. Je kunt ook een tekening maken van hoe je je voelt. Dat helpt soms ook al een beetje.

Vaak wordt het allemaal weer een beetje beter als je papa en mama goede afspraken hebben gemaakt. En als iedereen er een beetje aan gewend is. Maar dat duurt meestal wel een tijdje.

Wist je dat…

je vaak eerst even moet wennen als je van het huis van je mama naar het huis van je papa gaat? En vaak ook weer als je van het huis van je papa naar het huis van je mama gaat.

Wist je dat…

ieder kind anders omgaat met een scheiding? Je kunt verdrietig, boos, bang, schuldig of opgelucht zijn als je papa en mama gaan scheiden.

Is scheiden alleen maar erg?

Study-iconAls je papa en mama gaan scheiden is dat soms niet alleen maar erg. Als je ouders veel ruzie maken, kan het soms wel helpen als ze gaan scheiden. Het wordt dan een stuk rustiger. En je kan beter met ze omgaan.
Vaak ga je twee keer op vakantie. Een keer met je vader en een keer met je moeder. Dat kan leuk zijn.

Wat gaat er veranderen?

Study-iconJe papa en mama gaan scheiden. Dan gaat meestal je papa óf je mama ergens anders wonen. Dat betekent dat jij niet meer samen met je mama en papa in één huis woont. Jij gaat of bij je papa wonen. Of bij je mama. Of om de beurt bij allebei.

Als je bij je mama gaat wonen, zul je je papa misschien minder vaak gaan zien. Misschien ga je je papa wel heel erg missen. Als dat zo is, kun je er altijd met je papa en mama over praten. Samen kunnen jullie dan bedenken hoe het beter kan.

Misschien ga je om de beurt bij je papa en mama wonen. Dan krijg je misschien twee kamers, één in elk huis. Dat zal in het begin wel gek zijn. Je week gaat er dan heel anders uitzien. Dan ben je bijvoorbeeld eerst een paar dagen bij je papa. En dan een paar dagen bij je mama. Dan moet je er aan denken dat je steeds de goede spullen bij je hebt. Dat kan lastig zijn. Maar je papa en mama willen je daar vast wel bij helpen.

Wist je dat…

veel kinderen na de scheiding bij hun mama gaan wonen? De meeste kinderen zien en spreken hun papa wel nog vaak.

Wist je dat…

je na de scheiding zowel je papa als je mama mag blijven zien en spreken? En dat je papa en mama je daarbij moeten helpen?

Wat blijft hetzelfde?

Study-iconJe papa en mama gaan scheiden, maar ze blijven je papa en mama. Ze scheiden van elkaar, maar niet van jou. Ze blijven van je houden en voor je zorgen. Ook je opa en oma blijven je opa en oma. Daar verandert een scheiding niets aan.

Bij wie je ook gaat wonen, je blijft je papa en mama natuurlijk wel allebei zien. Je ouders maken daar afspraken over. Dat heet met een moeilijk woord een omgangsregeling.

Wist je dat…

de meeste kinderen die na de scheiding bij hun mama gaan wonen hun papa nog heel veel zien en spreken?

Wist je dat…

veel kinderen na de scheiding bij papa en bij mama een eigen kamer krijgen?

Wat jij wilt telt ook…

Study-iconBij een scheiding moeten je papa en mama veel regelen. Waar ze gaan wonen. Wie welke spullen krijgt. En bij wie jij gaat wonen. Natuurlijk vragen je papa en mama ook aan jou wat je wilt, maar zij beslissen.

Soms komen je papa en je mama er samen niet uit bij wie je gaat wonen. Dan kan de kinderrechter dit beslissen. Hij zal de oplossing kiezen die voor jou het beste is.

Hoe voelt het?

Study-iconAls je ouders gaan scheiden, kun je je heel verdrietig voelen. Misschien denk je dat je moet kiezen tussen je ouders, terwijl je dat helemaal niet wilt en hoeft. Of misschien begrijp je niet waarom ze gaan scheiden. En ben je boos op ze omdat ze toch willen scheiden terwijl jij dat erg vindt. En soms kun je je ook wel opgelucht voelen. Bijvoorbeeld als je ouders eerst heel vaak ruzie maakten.

Belangrijk is dat je niet alleen met al die gevoelens blijft zitten. Praat er met je ouders over als je je erg verdrietig voelt. Als je dat te moeilijk vindt, kun je ook praten met iemand anders die je goed kent. Je kunt ook opschrijven hoe je je voelt. Dat lucht soms ook al een beetje op. Je kunt ook bellen of chatten met iemand van de kindertelefoon.

Vaak wordt het allemaal weer een beetje beter als er goede afspraken zijn gemaakt. En als iedereen er een beetje aan gewend is. Maar dat duurt meestal wel een tijdje.

Wist je dat…

het heel normaal is dat je even tijd nodig hebt om te wennen als je van het huis van je mama naar dat van je papa gaat en andersom? Het is normaal dat je stil bent en je verdrietig voelt. Het kan ook zijn dat je dan juist heel druk of boos bent.

Wist je dat…

ieder kind anders omgaat met een scheiding? Je kunt verdrietig, bang of boos zijn, maar je kunt je ook schuldig, in de steek gelaten of opgelucht voelen. En soms voel je zelfs al die gevoelens door elkaar.

Is scheiden alleen maar vervelend?

Study-iconEen scheiding heeft niet alleen maar nadelen. Als je ouders veel ruzie maakten, kan het best een opluchting zijn als ze gaan scheiden. Het wordt dan een stuk rustiger, en je kan beter met ze omgaan. Vaak ga je twee keer op vakantie. Een keer met je vader en een keer met je moeder. Dat kan leuk zijn.

 Wat gaat er veranderen?

Study-iconAls je ouders gaan scheiden, gaat meestal óf je vader óf je moeder ergens anders wonen. Dat betekent dat jij niet meer zoals je gewend bent bij je vader én je moeder woont. Jij gaat of bij je vader wonen, of bij je moeder, of om de beurt bij allebei.

Als je bij je vader of moeder gaat wonen, zul je je andere ouder misschien minder vaak zien dan je gewend bent. Misschien ga je je vader of moeder wel heel erg missen. Als dat zo is, kun je er altijd met je vader of moeder over praten. Samen kunnen jullie dan een oplossing bedenken.

Als je bij allebei je ouders gaat wonen, krijg je waarschijnlijk twee kamers, een in elk huis. Dat zal in het begin wel gek zijn. Je week kan er dan heel anders uit gaan zien. Bijvoorbeeld van maandag tot donderdag bij je vader. En van donderdag tot zondag bij je moeder. Het is soms wel lastig dat je er steeds aan moet denken dat je de goede spullen bij je hebt. Maar als je het aan je ouders vraagt, willen zij je daar vast wel bij helpen.

Wist je dat…

veel vaders en moeders die gescheiden zijn na een tijdje een nieuwe vriend of vriendin krijgen? 2 op de 5 kinderen van gescheiden ouders maakt dit mee. Vaak krijgt de moeder een nieuwe vriend.

Wist je dat…

De meeste kinderen na de scheiding bij hun moeder gaan wonen? De meeste kinderen zien en spreken hun vader wel nog vaak.

Wat blijft hetzelfde?

Study-iconOok al gaan ze scheiden, je ouders blijven je ouders. Ze scheiden van elkaar, maar niet van jou. Ze blijven van je houden en voor je zorgen. Ook je opa en oma blijven je opa en oma. Daar verandert een scheiding niets aan. Bij wie van je ouders je ook gaat wonen, je blijft je ouders natuurlijk wel allebei zien. Je ouders maken daar afspraken over, dat heet een omgangsregeling.

Jouw mening is belangrijk!

Study-iconBij een scheiding moet er veel geregeld worden. Waar je ouders gaan wonen. Wie welke spullen krijgt en bij wie jij gaat wonen. Natuurlijk vragen je ouders ook aan jou wat je wilt, maar zij beslissen.

Als jij en je ouders er niet samen uitkomen bij wie je gaat wonen, dan kan de kinderrechter dit bepalen. Hij zal de oplossing kiezen die voor jou het beste is. Als je 12 jaar of ouder bent, vraagt de kinderrechter altijd om je mening. Dat heet het hoorrecht.

12 jaar?

Je krijgt een brief van de rechter waarin hij je uitnodigt om met hem of haar te praten over wat jij er allemaal van vindt. Je mag zelf beslissen of je naar de rechter gaat. Je mag ook een brief met jouw mening opsturen. Je kunt de brief ook als geheugensteuntje meenemen naar de rechtbank. Als je een aantal vragen ingevuld hebt, kun je op downloaden klikken. Je kunt de brief dan op je computer opslaan, printen en opsturen of meenemen naar de zitting.

Jonger dan 12?

Als je jonger bent dan 12 jaar kan je de rechter vragen of hij ook rekening wil houden met jouw mening. Je kunt zelf of samen met je ouders een brief met jouw mening maken. Je ouders kunnen je mening dan opsturen naar de kinderrechter. De rechter zal rekening houden met jouw mening, maar de rechter beslist wel wat hij denkt dat het beste voor jou is. Hij kan je ook uitnodigen voor een gesprek.

Hoe voelt het?

Study-iconAls je ouders gaan scheiden, kun je je heel rot voelen. Je kan soms het idee hebben dat je moet kiezen tussen je ouders, terwijl je dat helemaal niet wilt. Of misschien begrijp je niet waarom ze gaan scheiden. En ben je kwaad op ze omdat ze toch willen scheiden terwijl jij dat erg vindt. En soms kun je je ook wel opgelucht voelen. Bijvoorbeeld als je ouders eerst heel vaak ruzie maakten.

Belangrijk is dat je niet alleen met al die gevoelens blijft zitten. Praat er met je ouders over als je je erg rot voelt. Of praat erover met iemand anders die je goed kent. Je kunt ook opschrijven hoe je je voelt. Dat lucht soms ook al een beetje op. Je kunt ook bellen of chatten met iemand van de kindertelefoon.

Vaak wordt het allemaal weer een beetje beter als er goede afspraken zijn gemaakt. En als iedereen er een beetje aan gewend is. Maar dat duurt meestal wel een tijdje.

Wist je dat…

het heel normaal is dat je wat tijd nodig hebt om te wennen als je van het huis van je moeder naar dat van je vader gaat of andersom? Het is normaal dat je stil bent en je verdrietig voelt. Het kan ook zijn dat je dan juist heel druk of boos bent.

Wist je dat…

ieder kind anders omgaat met een scheiding? Je kunt verdrietig, bang of boos zijn, maar je kunt je ook schuldig, in de steek gelaten of opgelucht voelen. En soms voel je al deze gevoelens door elkaar.

Wat gaat er veranderen?

Study-iconAls je ouders gaan scheiden, gaat meestal óf je vader óf je moeder ergens anders wonen. Dat betekent dat jij niet meer zoals je gewend bent bij je vader én je moeder woont. Jij gaat of bij je vader wonen, of bij je moeder, of om de beurt bij allebei.

Als je bij je vader of moeder gaat wonen, zul je je andere ouder misschien minder vaak zien dan je gewend bent. Misschien ga je je vader of moeder wel heel erg missen. Als dat zo is, kun je er altijd met je vader of moeder over praten. Samen kunnen jullie dan een oplossing bedenken.

Als je bij allebei je ouders gaat wonen, krijg je waarschijnlijk twee kamers, een in elk huis. Dat zal in het begin wel gek zijn. Je week kan er dan heel anders uit gaan zien. Bijvoorbeeld van maandag tot donderdag bij je vader. En van donderdag tot zondag bij je moeder. Het is soms wel lastig dat je er steeds aan moet denken dat je de goede spullen bij je hebt. Maar als je het aan je ouders vraagt, willen zij je daar vast wel bij helpen.

Wist je dat…

veel vaders en moeders die gescheiden zijn na een tijdje een nieuwe vriend of vriendin krijgen? 2 op de 5 kinderen van gescheiden ouders maakt dit mee. Vaak krijgt de moeder een nieuwe vriend.

Wist je dat…

De meeste kinderen na de scheiding bij hun moeder gaan wonen? De meeste kinderen zien en spreken hun papa wel nog vaak.

Wist je dat…

de meeste kinderen die na de scheiding bij hun mama gaan wonen hun papa nog heel veel zien en spreken?

Wat blijft hetzelfde?

Study-iconOok al gaan ze scheiden, je ouders blijven je ouders. Ze scheiden van elkaar, maar niet van jou. Ze blijven van je houden en voor je zorgen. Ook je opa en oma blijven je opa en oma. Daar verandert een scheiding niets aan.

Bij wie van je ouders je ook gaat wonen, je blijft ze natuurlijk wel allebei zien. Je ouders maken daar afspraken over, dat heet een omgangsregeling.

Wist je dat…

de meeste kinderen, ongeveer 3 van de 4 kinderen, na de scheiding nog een goed contact hebben met hun vader?

Jouw mening is belangrijk!

Study-iconBij een scheiding moet er veel geregeld worden. Waar je ouders gaan wonen, wie welke spullen krijgt en bij wie jij gaat wonen. Natuurlijk vragen je ouders ook aan jou wat je wilt, maar uiteindelijk beslissen zij. Daarom is het goed om jouw mening op te schrijven.

Als jij en je ouders er niet samen uitkomen bij wie je gaat wonen, dan kan de kinderrechter dit bepalen. Hij zal een oplossing kiezen die voor jou het beste is. De kinderrechter vraagt altijd om jouw mening. Dat heet het hoorrecht. Je krijgt dan een brief van de rechter waarin hij je uitnodigt om met hem of haar te praten over wat jij er allemaal van vindt.

Je mag zelf beslissen of je naar de rechter gaat. Je mag ook een brief met jouw mening opsturen. Je kunt de brief ook als geheugensteuntje meenemen naar de rechtbank. Als je een aantal vragen ingevuld hebt, kun je op downloaden klikken. Je kunt de brief dan op je computer opslaan, printen en opsturen of meenemen naar de zitting.

Hoe voelt het?

Study-iconAls je ouders gaan scheiden, kun je je heel rot voelen. Misschien ben je in de war en verdrietig omdat je niet begrijpt waarom het gebeurt. Of misschien ben je bang dat een van je ouders alleen achterblijft en voel je je verantwoordelijk voor hem of haar. Je kunt je ook kwaad voelen omdat ze willen scheiden, terwijl jij dat helemaal niet wilt. En je kunt je schuldig voelen omdat je denkt dat het iets met jou te maken heeft.

Soms kun je het idee hebben dat je moet kiezen tussen je ouders, terwijl je dat helemaal niet wilt. En soms kun je je ook wel opgelucht voelen, bijvoorbeeld als je ouders eerst heel vaak ruzie maakten. En tot slot: al deze gevoelens kun je ook nog eens allemaal tegelijk voelen, waardoor je nog meer in de war raakt.

Het is niet makkelijk om met al die verschillende gevoelens om te gaan. Misschien helpt het als je weet dat bijna alle jongeren waarvan de ouders gaan scheiden zich zo voelen. Belangrijk is dat je niet alleen met al die gevoelens blijft zitten. Praat er met je ouders over als je je erg rot voelt of – als je dat te moeilijk vindt – met een vriend of vriendin. Je kunt ook opschrijven hoe je je voelt. Dat lucht soms ook al een beetje op. Je kunt ook bellen of chatten met iemand van de kindertelefoon.

Vaak wordt het allemaal weer een beetje beter als er goede afspraken zijn gemaakt. En als iedereen er een beetje aan gewend is. Maar dat duurt meestal wel een tijdje.

Wist je dat…

iedereen op zijn of haar eigen manier reageert op de scheiding van zijn of haar ouders? Het is heel normaal als je je verdrietig, schuldig, angstig, boos, in de steek gelaten of opgelucht voelt. Het kan ook zijn dat je al deze gevoelens door elkaar voelt.

Wist je dat…

veel jongeren na de scheiding hun ouders niet laten merken hoe verdrietig ze zijn? Ze willen hun ouders helpen en niet nog verdrietiger maken. Veel jongeren die dat doen krijgen hier later last van. Het is dus beter om je gevoelens wel te tonen.

Is scheiden alleen maar vervelend?

Study-iconEen scheiding heeft niet alleen maar nadelen. Als je ouders veel ruzie maakten, kan het best een opluchting zijn als ze gaan scheiden. Het wordt dan een stuk rustiger en je kan beter met ze omgaan. Het kan ook leuk zijn om twee kamers te hebben die je anders kunt inrichten. Vaak ga je ook twee keer op vakantie. Een keer met je vader en een keer met je moeder. Dat kan leuk zijn.

 

Wat gaat er veranderen?

Study-iconAls je ouders gaan scheiden, gaat meestal óf je vader óf je moeder ergens anders wonen. Dat betekent dat jij bij een van je ouders gaat wonen, of om de beurt bij allebei.

Als je bij je vader of moeder gaat wonen, zul je je andere ouder misschien minder vaak zien dan je gewend bent. Misschien ga je één van beiden wel heel erg missen. Als dat zo is, is het goed om er met je ouders over te praten. Samen kunnen jullie dan een oplossing bedenken.

Als je bij allebei je ouders gaat wonen, krijg je waaarschijnlijk twee kamers, een in elk huis. Misschien ga je de ene week bij je vader wonen en de andere week bij je moeder. Het kan lastig zijn dat je er steeds om moet denken dat je de goede spullen bij je hebt, maar je kunt ook je ouders vragen om je daarbij te helpen.

Wist je dat…

het heel normaal is dat je tijd nodig hebt om te wennen als je van het huis van je moeder naar dat van je vader gaat en andersom?. Het is normaal dat je stil bent en je verdrietig voelt. Het kan ook zijn dat je dan juist heel druk of boos bent.

Wat blijft hetzelfde?

Study-iconOok al gaan ze scheiden, je ouders blijven je ouders. Ze blijven van je houden en blijven samen voor jou verantwoordelijk. Ze scheiden van elkaar, maar niet van jou. Ook je familie blijft familie. Daar verandert een scheiding niets aan.

Voor de scheiding zorgden je ouders samen voor je opvoeding en verzorging. Je ouders blijven ook na de scheiding samen voor jou zorgen en jou opvoeden. Maar omdat ze dan niet meer bij elkaar wonen en jij afwisselend bij de ene en de andere ouder zult zijn, moeten ze hierover afspraken maken en de “taken” verdelen. Deze komen in een ouderschapsplan te staan.

Bij wie van je ouders je ook gaat wonen, je blijft je ouders natuurlijk wel allebei zien. Je ouders maken daar afspraken over, dat heet een omgangsregeling.

Geef je mening bij de rechter

Study-iconVoor de scheiding zorgden je ouders samen voor je opvoeding en verzorging. Je ouders blijven ook na de scheiding samen voor jou zorgen en jou opvoeden. Maar omdat ze dan niet meer bij elkaar wonen en jij afwisselend bij de ene en andere ouder zult zijn, moeten ze hierover afspraken maken en de “taken” verdelen.

Alle taken die te maken hebben met de zorg voor jou (zoals eten, kleren, woning en persoonlijke verzorging als de kapper en tandarts) worden zorgtaken genoemd. En alle taken die te maken hebben met de opvoeding (zoals regels, bedtijd en huiswerk) worden opvoedingstaken genoemd. Alle afspraken die over jou gaan, komen in een ouderschapsplan te staan. Het maken van een ouderschapsplan is verplicht. Je ouders moeten het plan aan de rechter voorleggen.

Als jij en je ouders er niet samen uitkomen bij wie je gaat wonen, dan kan de kinderrechter dit bepalen. Hij zal een oplossing kiezen die voor jou het beste is. De kinderrechter vraagt altijd om jouw mening. Dat heet het hoorrecht. Je krijgt dan een brief van de rechter waarin hij je uitnodigt om met hem of haar te praten over wat jij er allemaal van vindt. Je mag zelf beslissen of je naar de rechter gaat of dat je een brief met jouw mening opstuurt.

Omdat jij al bijna meerderjarig bent, zijn er heel veel zaken waarover jij zelf (wel in overleg met je ouders natuurlijk) mag beslissen, zoals waar jij gaat wonen en hoe vaak je de andere ouder bezoekt. Je ouders hoeven daarom maar weinig afspraken in het ouderschapsplan vast te leggen. Wat ze wel moeten vastleggen zijn hoogte van de kinderalimentatie en wie er verantwoordelijk is voor belangrijke beslissingen over jou. Je ouders maken het plan, maar je hebt natuurlijk wel inspraak.

Kinderalimentatie

Study-iconAls je ouders gaan scheiden, moeten ze afspraken maken over hoe ze in de toekomst de financiën voor jou gaan regelen. Ze spreken dan af wat ieder van hen gaat betalen, de zogenaamde kinderalimentatie. Kinderalimentatie is het bedrag dat de ene ouder aan de andere ouder betaalt als bijdrage in de kosten van jouw levensonderhoud. Hieronder vallen eten, drinken, kleren en verzorging, maar ook de kosten voor een sportclub en een feestje. Vanaf je 18e ontvang je de kinderalimentatie op je eigen rekening.

Bij het vaststellen van het bedrag van de kinderalimentatie wordt uitgegaan van wat je uitgaven waren voor de scheiding. Je ouders zullen proberen om daar zoveel mogelijk bij aan te sluiten, zodat jij geen financiële nadelen van de scheiding ondervindt. De ouder die de alimentatie moet gaan betalen, moet dat bedrag natuurlijk wel op kunnen brengen. Dit wil zeggen dat hij of zij het moet kunnen betalen van het deel van zijn of haar inkomen dat overblijft, nadat zijn of haar eigen levensonderhoud daarvan af is getrokken.

Je ouders kunnen een bedrag aan kinderalimentatie afspreken. Als je ouders er samen niet uitkomen, stelt de rechter een bedrag vast. Ook wanneer je ouders zelf een bedrag afspreken, kijkt de rechter altijd of hij het daarmee eens is.

Hoe voelt het?

Study-iconAls je ouders gaan scheiden, kun je je heel rot voelen. Het maakt niet uit dat je meerderjarig bent en misschien niet meer thuis woont, je gezinssituatie gaat veranderen en dat is niet leuk. Misschien begrijp je niet waarom je ouders gaan scheiden en ben je daardoor in de war of verdrietig. Het kan ook zijn dat je boos bent op je ouders of op een van hen omdat ze gaan scheiden terwijl jij dat helemaal niet wilt.

Misschien voel je je wel verantwoordelijk voor je ouders, voor beiden of voor een van hen of voor je (minderjarige) broertjes of zusjes. Soms kun je het idee hebben dat je moet kiezen tussen je ouders, terwijl je dat helemaal niet wilt. En soms kun je je ook wel opgelucht voelen, bijvoorbeeld als je ouders eerst heel vaak ruzie maakten. En tot slot: al deze gevoelens kun je ook nog eens allemaal tegelijk voelen, waardoor je nog meer in de war raakt.

Het is niet makkelijk om met al die verschillende gevoelens om te gaan, maar misschien helpt het als je weet dat bijna alle jong volwassenen waarvan de ouders gaan scheiden zich zo voelen. Belangrijk is dat je niet alleen met al die gevoelens blijft zitten. Praat er met je ouders, je vrienden, vriendinnen of je huisgenoten over. Je kunt ook opschrijven hoe je je voelt, dat lucht soms ook al een beetje op.

Vaak wordt het allemaal weer een beetje beter als er goede afspraken zijn gemaakt en als iedereen er een beetje aan gewend is. Maar dat duurt meestal wel een tijdje.

Wist je dat…

iedereen op zijn of haar eigen manier reageert op de scheiding van zijn of haar ouders? Het is heel normaal als je je verdrietig, schuldig, angstig, boos, in de steek gelaten of opgelucht voelt. Het kan ook zijn dat je al deze gevoelens door elkaar voelt.

Wist je dat…

Veel jongeren na de scheiding hun ouders niet laten merken hoe verdrietig ze zijn? Ze willen hun ouders helpen en niet nog verdrietiger maken. Veel jongeren die dat doen krijgen hier later last van. Het is dus beter om je gevoelens wel te tonen.

Wat gaat er veranderen?

Study-iconWaarschijnlijk zullen je ouders niet meer in hetzelfde huis blijven wonen. Dit kan ook consequenties voor jou hebben. Immers, als je nog thuis woont, zul je met je ouders afspraken moeten maken over waar of bij wie je gaat wonen.

Als je minderjarige broertjes of zusjes hebt, zullen je ouders afspraken met elkaar moeten maken over hun opvoeding en verzorging en waar en bij wie zij zullen gaan wonen. Dit heet een ouderschapsplan. Als je nog geen 21 bent, zullen je ouders samen met jou afspraken moeten maken over de zogenaamde kinderalimentatie, omdat zij verplicht zijn om tot je 21e financieel voor jou te blijven zorgen.

Wat blijft hetzelfde?

Study-iconOok al gaan ze scheiden, je ouders blijven je ouders. Ze blijven van je houden en blijven tot je 21e financieel voor jou verantwoordelijk. Ze scheiden van elkaar, maar niet van jou.

 

Kinderalimentatie

Study-iconAls je ouders gaan scheiden, moeten ze afspraken maken over hoe ze in de toekomst de financiën voor jou gaan regelen. Ze spreken dan af wat ieder van hen gaat betalen, de zogenaamde kinderalimentatie. Kinderalimentatie is het bedrag dat de ene ouder aan de andere ouder betaalt als bijdrage in de kosten van jouw levensonderhoud. Hieronder vallen eten, drinken, kleren en verzorging, maar ook de kosten voor een sportclub en een feestje. Vanaf je 18e ontvang je de kinderalimentatie op je eigen rekening.

In principe loopt de kinderalimentatie door totdat je 21 jaar bent. Dan zijn je ouders niet meer verplicht om jou (financieel) te onderhouden. De kinderalimentatieplicht kan eerder stoppen als jij voor je 21e al in je eigen levensonderhoud kunt voorzien, bijvoorbeeld doordat jij een volledig betaalde fulltime baan hebt.

Bij het vaststellen van het bedrag van de kinderalimentatie wordt uitgegaan van wat jouw behoeftes waren voor de scheiding. Je ouders zullen proberen om daar zoveel mogelijk bij aan te sluiten, zodat jij geen financiële nadelen van de scheiding ondervindt. De ouder die de alimentatie moet gaan betalen, moet dat bedrag natuurlijk wel op kunnen brengen. Dit wil zeggen dat hij of zij het moet kunnen betalen van het deel van zijn of haar inkomen dat overblijft nadat zijn of haar eigen levensonderhoud daarvan af is getrokken.

Je ouders kunnen een bedrag aan kinderalimentatie afspreken. Als je ouders er samen niet uitkomen, stelt de rechter een bedrag vast. Ook wanneer je ouders zelf een bedrag afspreken, kijkt de rechter altijd of hij het daarmee eens is.